Vi var 17 intresserade TSS:are som samlades vid Botkyrka Brandstation för brandövning. Första passet tillbringade vi i en lektionssal där vi började med att titta på en film som visade hur snabbt en brand utvecklas i ett rum. Från det att ett brinnande ljus lagts i en soffa så var rummet övertänt på ca fem minuter och hade en temperatur på ca 800 grader. Det var en ganska obehaglig känsla och det var inte svårt att inse vikten av brandvarnare.
Därefter övergick vi till en diskussion runt brandskydd och brandsläckare. Generellt rekommenderades pulversläckare, men… vad vi inte visste var att man var 6:e månad skall vända upp och ner på släckaren för att inte pulvret skall klumpa ihop sig. Hur många gör det? Gäller både i båten och hemma.
Vi fick också lite tips om brandskydd för båtar och insåg att där har TSS en del att göra. T ex är det inte populärt att gasoltuber förvaras i båten under vintern, OM det skulle börja brinna så smäller det rätt bra. De nya gasoltuberna i plats (eller vad det nu är för material) är att föredra eftersom de smälter av värmen innan de hinner explodera. Insåg att vi behöver komplettera vår matrikel/hemsida med lite praktiska tips runt brandskydd.
Därefter begav vi oss ut för lite praktisk övning. Vi fick öva att släcka med brandsläckare samt kväva en klädbrand med filt. Dessutom fick vi en demonstration i vad som händer om man häller 0,5 dl vatten på brinnande matolja. Man kan säga att det blev ett eldmoln som man inte vill ha vare sig i köket hemma eller i pentryt i båten. Vi fick även uppleva när en gasoltub (av engångstyp som används till campingkök) exploderade, det var en rejälsmäll.
Avslutade med grillkorv och lite trevlig samvaro.
Ett stort tack till er i aktivitetsgruppen som fixade detta!!!